Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Κύρωση των Συμβάσεων Εξόρυξης Υδρογονανθράκων χωρίς ακρόαση φορέων

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την κύρωση τεσσάρων συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος  Αρβανιτίδης ζητώντας να προσέλθουν φορείς και οργανώσεις κατά την επεξεργασία των εν λόγω συμβάσεων κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο της Επιτροπής παρά το γεγονός ότι το ίδιο ζήτησε και η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.












Τόσο ο κ. Αρβανιτίδης όσο και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου υπογράμμισαν την μεγάλη συμβολή του ΠΑΣΟΚ και του πρώην Υπουργού Γιάννη Μανιάτη στην εθνική προσπάθεια που λέγεται: Έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Ο κ. Αρβανιτίδης αναφερόμενος στο ζήτημα των ΕΛ.ΠΕ. που εμπλέκονται άμεσα στις μελλοντικές εξορύξεις, σημείωσε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δεν είναι μια απλή Α.Ε. που απλά την πουλάμε για να κάνουμε ταμείο και υπογράμμισε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μόνο υγιή μοχλό και εργαλείο ανάπτυξης αλλά και αναδιάρθρωσης συνολικά της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, με συμμετοχικό ρόλο στις εξορύξεις, τα διυλιστήρια και την εμπορία καυσίμων αλλά και την στρατηγική για τις ΑΠΕ ενώ έθεσε ξεκάθαρα πέντε ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις για τις προθέσεις της Κυβέρνησης:

1.Θα πωληθεί εντός του έτους ποσοστό 10%, 20% ή ολόκληρο το 35,5% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛ.ΠΕ.;

2.Γιατί πουλάτε τώρα και με ποια διαδικασία; Μέσω Χρηματιστηρίου;
3.Από που θα αντλήσει το δημόσιο τα χρήματα που αποφέρουν τα μερίσματα των ΕΛ.ΠΕ. στα δημόσια ταμεία; (75εκ. το 2018).
 4.Θα επαναδιαπραγματευτείτε τις Μνημονιακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για είσπραξη 500 εκ. από την πώληση των ΕΛ.ΠΕ.;
 5.Τι θα γίνει με τα δικαιώματα των ΕΛ.ΠΕ. από τις εξορύξεις και την Holding εταιρεία και τι ποσοστό συμμετοχής θα έχει σε αυτήν το Ελληνικό Δημόσιο;

Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης προανήγγειλε ότι το Κίνημα Αλλαγής σκοπεύει να καταθέσει στο επικείμενο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο τροπολογία για τροποποίηση του Ν.4162/2013 και θεσμοθέτηση:
Της απόδοσης 2% των εσόδων του Δημοσίου από τις εξορύξεις στο Εθνικό Ταμείο για τη Δίκαιη Μετάβαση (ΕΤΔΜ) των λιγνιτικών περιοχών της χώρας και

Της χρηματοδότησης από τον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή ερευνητικών έργων που αφορούν όχι μόνο στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των Υ/Α της χώρας αλλά και μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή ερευνητικών έργων που αφορούν την ανάπτυξη τεχνολογιών Α.Π.Ε., έξυπνων δικτύων και αποθήκευσης ενέργειας.