Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Πωλητήριο μόνο από το δημόσιο για τα ΕΛΠΕ

Θέμα λίγων εβδομάδων θεωρείται η οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου για τον τρόπο της νέας απόπειρας αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.






Αυτό δείχνει τόσο η δημόσια αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, ο οποίος συμπεριέλαβε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ στις τρεις πρώτες που έρχονται προσεχώς (ΔΕΠΑ και Ελ. Βενιζέλος), όσο και πληροφορίες του Euro2day.gr που θέλουν τους δύο μετόχους Δημόσιο και όμιλος Λάτση να είναι κοντά σε συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν στο Euro2day.gr, ότι το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε πώληση του ποσοστού του, σε αντίθεση με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings, η οποία θα διατηρήσει το μετοχικό της μερίδιο στον πετρελαϊκό όμιλο. Με ακόμη πιο απλά λόγια το κράτος θα είναι ο μοναδικός πωλητής.

Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,48% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η εταιρεία – μέλος του ομίλου Λάτση κατέχει το 45,47%.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ελληνικό δημόσιο να διατηρεί, πιθανόν, ένα μικρό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της πετρελαϊκής εταιρείας, ενώ αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης του μεγαλύτερου πακέτου των μετοχών αυτός ακόμη αναζητείται. Είτε θα είναι μέσα από διαγωνισμό, είτε μέσω του Χρηματιστηρίου.

Επιπλέον, άλλες πηγές λένε στο Euro2day.gr, πως εξελίξεις αναμένονται και γύρω από την εταιρία holding που είχε στηθεί στον όμιλο και περιελάμβανε τις συμμετοχές της εισηγμένης σε παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται αυτή η εταιρεία να παύσει να υφίσταται. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε, όπως παρατηρούν κάποιοι στην αγορά, σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της έρευνας κι εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η προαναφερόμενη εταιρεία είχε συστηθεί καθώς οι δύο προηγούμενοι διεκδικητές στον πρόσφατο άκαρπο διεθνή διαγωνισμό δεν επιθυμούσαν να αναλάβουν ρίσκο επενδύσεων στις έρευνες υδρογονανθράκων. Έτσι μεγάλο βάρος θα σήκωνε το δημόσιο.

Όπως και να χει, όλα δείχνουν πως η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο και τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν νεότερα…
(euro2day)