Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, η Redburn, ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους χρηματιστηριακούς οίκους της Ευρώπης, έχει αναθεωρήσει όλες τις αξιολογήσεις «buy» από τις μεγαλύτερες ενοποιημένες πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς, υποστηρίζοντας ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει έναν «υπαρξιακό κίνδυνο», καθώς οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου εμφανίζονται υπερτιμημένες έως και 30%.
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πιθανό να προκαλέσει τριγμούς σε μια βιομηχανία που ήδη αγωνίζεται να προσελκύσει επενδυτές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Redburn προβλέπει κορύφωση της πετρελαϊκής ζήτησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς που τοποθετούν το λεγόμενο peak oil demand σε 10 με 15 χρόνια.
Βέβαια, οι προβλέψεις για την αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης εξακολουθούν να υποτιμούν τις κυβερνητικές ενέργειες και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί σε σχετική ανάλυσή της η Redburn, προσθέτοντας ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία θα μπορούσε τελικά να ανταποκριθεί με ακόμη πιο δραστικά μέτρα εάν η πετρελαϊκή κατανάλωση δεν σταματήσει να αυξάνεται σύντομα.
Επίσης, η Redburn δήλωσε ότι υποβάθμισε σημαντικά την ExxonMobil, την μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς, με μία σπάνια «διπλή υποβάθμιση» από το «buy» στο «sell» με μια κίνηση. Επιπλέον, υποβάθμισε τις Royal Dutch Shell και Repsol στο επίπεδο «sell», ενώ οι BP, Eni και OMW υποβαθμίστηκαν στο επίπεδο «neutral».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Redburn ασκεί πίεση σε μια βιομηχανία που είδε την ExxonMobil να υποχωρεί κάτω από τις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, για πρώτη φορά από την σύσταση του εν λόγω δείκτη πριν από σχεδόν 90 χρόνια. Ενός δείκτη με τις μεγαλύτερες (βάσει αξίας) εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες στις αγορές του NYSE και του NASDAQ.
Στελέχη της αγοράς που δεν συμμερίζονται την άποψη της Redburn τονίζουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου είναι υποτιμημένα, υποστηρίζοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης τα επόμενα χρόνια, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές. Αλλά η Redburn επισημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν δίκιο να ανησυχούν για τον κλάδο, τονίζοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αρχίσει να μειώνεται κατά περίπου 2% ετησίως από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. «Η Redburn είναι πιο διστακτική απέναντι στον πετρελαϊκό κλάδο από ό,τι άλλοι παρεμφερείς οργανισμοί, με τους περισσότερους αναλυτές να μην προβλέπουν κορύφωση της πετρελαϊκής ζήτησης μέχρι το 2030 το νωρίτερο», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο άρθρο τους οι Financial Times.
Στην ανάλυσή της, η Redburn αναφέρει ότι ακόμα και αν οι σκεπτικιστές είχαν δίκιο και η ζήτηση πετρελαίου συνέχιζε να αυξάνεται πέρα από το 2025, η βιομηχανία θα μπορούσε να βρεθεί προ των πυλών μιας ακόμη πιο δύσκολης πτώσης. Οι καθυστερημένες προσπάθειες για μία επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ήταν πιο ακραίες, υποστηρίζει η Redburn, με αποτέλεσμα να πλήξουν ακόμα περισσότερο τη πετρελαϊκή ζήτηση.
Η Redburn τονίζει ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης ήταν τουλάχιστον 30% πιο υψηλές, υποστηρίζοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως ως σημείο αναφοράς στη βιομηχανία, όπως και άλλοι, υποτιμούσαν την ταχύτητα των κανονιστικών και τεχνολογικών αλλαγών.
Ο κ. Joyner της Redburn, ο οποίος συνέβαλε στην εν λόγω ανάλυση, προειδοποίησε ότι ενεργειακοί όμιλοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου ως αποτέλεσμα της επιβραδυνόμενης ζήτησης, επιβαρύνοντας σημαντικά τα κέρδη τους.
(energia)