Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Μυτιληναίος – Παπαλεξόπουλος: «Μη διαχειρίσιμο πλήγμα» στη βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους – Επιστολή σε ΥΠΕΝ

Οι πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ ζητούν συνάντηση με τον υπουργό για να θέσουν τα θέματα του κόστους των εκπομπών ρύπων και της μείωσης ΕΤΜΕΑΡ και χρέωσης προμηθευτή.





Τρία μείζονα ζητήματα που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας θέτοντας σε ισχυρή διακινδύνευση την διεθνή ανταγωνιστικότητα της, θέτουν με επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη οι πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ και επικεφαλής δυο από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, Ευάγγελος Μυτιληναίος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο η εγχώρια βιομηχανία να υποστεί «μη διαχειρίσιμο πλήγμα» στην ανταγωνιστικότητά της, ζητούν να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα της αντιστάθμιση του κόστους εκπομπών CO2, της εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ για την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στη βιομηχανία και της άμεσης και πλήρους κατάργησης της χρέωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (ΠΧΕΦΕΛ).

Η σημασία που αποδίδει η βιομηχανία στα τρία αυτά ζητήματα προκύπτει τόσο από την κοινή επιστολή των δυο προέδρων της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ κυρίων Παπαλεξόπουλου και Μυτιληναίου, όσο και από το γεγονός ότι ζητούν συνάντηση με τον κ. Σταθάκη για να συζητήσουν μαζί του τα συγκεκριμένα θέματα και να υποβάλουν προτάσεις για την επίλυση τους.

Το κόστος των εκπομπών ρύπων

Σε ότι αφορά τον μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους των εκπομπών CO2 για την ενεργοβόρο, ο οποίος έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποτραπεί η λεγόμενη «διαρροή άνθρακα», δηλαδή η μεταφορά της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας σε τρίτες χώρες, με την επιστολή τίθενται δυο θέματα: Πρώτον το διαφορετικό χρονικό υπολογισμό της μέγιστης αντιστάθμισης (πανευρωπαϊκά προβλέπεται η χρήση του μέσου όρου της τιμής του CO2 καθ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ενώ η ΔΕΗ χρησιμοποιεί το μέσο όρο της τιμής του προηγούμενου μήνα) και δεύτερον την ραγδαία αύξηση της τιμής του CO2 από τα τέλη Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα που έχει φθάσει στα 13 - 14 ευρώ ανά τόνο.

Τα δυο αυτά στοιχεία, όπως επισημαίνεται στην επιστολή έχουν ως αποτέλεσμα το πραγματικό επίπεδο αντιστάθμισης του κόστους των εκπομπών αντί του 80% που έχει εγκρίνει η ΕΕ, να μειώνεται στο 50 - 60% και αυτό για βιομηχανίες στις οποίες το κόστος της ενέργειας αποτελεί το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής τους, αναμένεται να επιφέρει μη διαχειρίσιμο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα τους.
Παράλληλα με τη χαμηλή αντιστάθμιση για τις βιομηχανίες με βάση τις χαμηλές τιμές του CO2 για το 2017, αναμένεται κατακόρυφη άνοδος των εσόδων του ΛΑΓΗΕ από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 λόγω της υψηλής τρέχουσας τιμής (14 ευρώ ανά τόνο) γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά και ασύμμετρα σε βάρος της βιομηχανίας τον ήδη πλεονασματικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Όπως αναφέρεται στην επιστολή σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ η πρόσθετη επιβάρυνση της βιομηχανίας υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
Οι κ.κ. Μυτιληναίος και Παπαλεξόπουλος καλούν το υπουργείο και τον ΛΑΓΗΕ να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος.      

Μείωση ΕΤΜΕΑΡ και χρέωσης προμηθευτή
Σε ότι αφορά την εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ για την ελάφρυνση της βιομηχανίας από το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για τη στήριξη των ΑΠΕ), κατ’ αρχήν τονίζεται ότι το θέμα έχει τεθεί από το ΣΕΒ πάρα πολλές φορές ήδη από το 2014 όταν εκδόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί η  μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία μέσω αυτής της διαδικασίας αποτελεί υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ τον Μάιο του 2016.
Παρόλα αυτά το θέμα παραμένει άλυτο και σήμερα όπως τονίζεται στην επιστολή ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί η ελληνική βιομηχανία εκτεθειμένη λόγω καθυστερημένης εφαρμογής του σχεδίου προσαρμογής ειδικά δε εάν παρέλθουν οι προβλεπόμενες προθεσμίες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι δυο πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν άμεση και επίσημη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την πορεία έγκρισης του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το τρίτο ζήτημα που τίθεται με την επιστολή είναι η περίφημη πλέον χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (ΠΧΕΦΕΛ) και η εξάλειψη της, η οποία μάλιστα αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο το ΠΧΕΦΕΛ θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά έως το τέλος του 2018 οπότε και θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για τη μείωση του ΠΧΕΦΕΛ και το ερώτημα που παραμένει είναι σε πιο ποσοστό θα γίνει αυτή η μείωση.
Ωστόσο οι κ. κ. Παπαλεξόπουλος και Μυτιληναίος στην επιστολή τους ζητούν την άμεση και πλήρη κατάργηση της χρέωσης τονίζοντας ότι σύμφωνα και με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ αποτέλεσε την καθοριστική τροχοπέδη στην περεταίρω ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού και στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η πλήρης και ολοσχερής κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ μπορεί να γίνει χωρίς να απαιτείται καμία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ λόγω του σημαντικού προβλεπόμενου πλεονάσματος του ΕΛΑΠΕ.