Τελικά, κατά πόσο σχετίζονται οι τιμές ενέργειας με την εξέλιξη του ΑΕΠ μιας χώρας; Διάφορα είναι τα μοντέλα που έχουν προταθεί, τα οποία καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα ως προς το εύρος της επίδρασης, συμφωνόντας σε μεγάλο βαθμό ότι η σχέση μεταξύ ΑΕΠ και ενέργειας είναι θετική. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, όμως, δείχνει ότι στην πράξη η θεώρηση αυτή επιβεβαιώνεται σε μικρό βαθμό, τουλάχιστον σε ότι αφορά την τελευταία εικοσαετία, σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές: τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Πρόκειται για την εργασία με τίτλο "Εμπειρική μελέτη πάνω στη σχέση μεταξύ Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και ενέργειας" του κ. Βασιλείου Μόνου.
Η εργασία πραγματεύεται το θέμα της σχέσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και τιμές διάφορων μορφών ενέργειας, όπως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις χώρες Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία τη χρονική περίοδο 1991 – 2017, με τη χρήση μεθόδων που βασίζονται σε χρονολογικές σειρές.
Προκειμένου να ερευνηθεί εμπειρικά η σχέση μεταξύ ΑΕΠ και τιμών ενέργειας επιλέχθηκαν τρεις μεταβλητές, η τιμή του αργού πετρελαίου, το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την τιμή του φυσικού αερίου. Διεξάγοντας ελέγχους μοναδιαίας ρίζας και συνολοκλήρωσης στις παραπάνω σειρές, η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική θεωρία επαληθεύεται σε μικρό βαθμό για τα τρία εξεταζόμενα κράτη την περίοδο που μελετάται και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας μικρής σχέσης, μακροχρόνιας στην περίπτωση της Γερμανίας και βραχυχρόνιας για τα άλλα δύο κράτη, του ΑΕΠ με την ενέργεια.
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επόπτη καθηγητή τον κ. Στ. Φουντά.