Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Στα 535 εκατ. ευρώ έμεινε η προσφορά για το 66% του ΔΕΣΦΑ - Το ΤΑΙΠΕΔ κήρυξε Προτιμητέο Επενδυτή την κοινοπραξία της Snam

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε σήμερα ομόφωνα τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας των εταιρειών «Snam S.p.A.», «Enagás Internacional S.L.U.» και «Fluxys S.A.» ύψους 535 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα η εν λόγω απόφαση θα τεθεί προς έγκριση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας.


Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το κλείσιμο της συναλλαγής, λένε οι τρεις εταιρείες

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των τριών εταιρειών, "οι Snam, Enagás και Fluxys, μέτοχοι στον αγωγό ΤΑP, θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν, μέσα στα επόμενα χρόνια, την ανάπτυξη των υποδομών αερίου στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας πλήρως την προοπτική της χώρας να γίνει κόμβος για το φυσικό αέριο, το οποίο θα μοχλεύσει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς καθώς και άλλες διαμετακομιστικές πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, η κοινοπραξία θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες στον ΔΕΣΦΑ και να αναπτύξει νέες χρήσεις και πηγές φυσικού αερίου (όπως το μεθάνιο για τις μεταφορές και το βιομεθάνιο), ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στη μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπιου της χώρας.

Χάρη στη στρατηγική θέση στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό σταυροδρόμι για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Το ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε την προσφορά των 535 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, η οποία κατατέθηκε από την κοινοπραξία την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες για την εξασφάλιση ενός, άνευ προσφυγής, χρηματοδοτικού πακέτου για την εξαγορά.

Το 2017 ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας ένα EBITDA κοντά στα 177 εκατ. ευρώ, έχοντας οφέλη από μη επαναλαμβανόμενες ταρίφες και θετική καθαρή οικονομική θέση περίπου 5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων ταμειακών διαθεσίμων κοντά στα 228 εκατ. ευρώ).

Η υπογραφή των συμβάσεων για την εξαγορά εξαρτάται από την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που προβλέπει ο διαγωνισμός αλλά και από την εγχώρια νομοθεσία αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους, μετά τις απαιτούμενες άδειες, συμπεριλαμβανομένης και της antitrust άδειας".

Με αφορμή την αποδοχή της προσφοράς, ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Μάρκο Αλβέρα, τόνισε τα εξής:

"Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης και της Μεσογείου. Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε την αξία της ιταλικής τεχνολογίας και την ικανότητα να αναγνωρίζονται σε αυτές τις συμφωνίες. Με τους εταίρους μας, Enagas και Fluxys, έχουμε συστήσει μια ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανική κοινοπραξία με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ, της ελληνικής αγοράς και ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος της μεσογειακής Ευρώπης, κάτι που θα ωφελήσει τους καταναλωτές, θα κάνει τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, την προμήθεια πιο ασφαλή και θα ενισχύσει την αποανθρακοποίηση".