Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Η ειδική αποστολή της McKinsey στα ΕΛΠΕ, το Ελληνικό και το Μονακό και η NBG Bank Malta

Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης ανακοίνωνε στις 6 Μαΐου το στρατηγικό σχέδιο αναδιοργάνωσης του Ομίλου ΕΛΠΕ, μόνον λίγα από τα στελέχη της επιχείρησης μπορούσαν να φανταστούν το τι θα ακολουθούσε. 



Στις 56 ημέρες που έχουν μεσολαβήσει τα ΕΛΠΕ θυμίζουν «μελίσσι» με τους πάντες να δουλεύουν ασταμάτητα για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης. Ειδικό ρόλο, εξαιρετικά αναβαθμισμένο και παρεμβατικό, έχει στην όλη διαδικασία ο σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey. Καθώς της έχει ανατεθεί «ειδική αποστολή» από τον Ανδρέα Σιάμισιη, η McKinsey έχει επιληφθεί όλων των τομέων και παρακολουθεί από κοντά τους project managers. Η στήλη πληροφορείται πως κάθε Παρασκευή στα ΕΛΠΕ γίνεται απολογισμός και ενημέρωση για την πορεία των εργασιών της εβδομάδος, παρουσία της McKinsey και της Διοίκησης των ΕΛΠΕ. 

Οι ενημερώσεις αυτές γίνονται κυρίως στα αγγλικά και οι project managers δίνουν αναλυτικό feedback για τα πάντα. Από το marketing, μέχρι την ηλεκτροκίνηση και από την αξιολόγηση πρατηρίων, έως το HR. Και καταλαβαίνουμε πως εφέτος κάποιοι δεν θα κάνουν διακοπές, καθώς η Διοίκηση Σιάμισιη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ταχύτητα την αναδιοργάνωση του Ομίλου, εστιάζοντάς στην αλλαγή της εταιρικής δομής, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του Ομίλου, στην επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο rebrading των ΕΛΠΕ.

Το Ελληνικό και το Μονακό

Τιμές που προκαλούν… υψοφοβία θα έχουν τα διαμερίσματα στους ουρανοξύστες στο Ελληνικό, καθώς -όπως αποκάλυψε ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου- για να απολαύσει κανείς τη θέα από τον 50ο όροφο θα πρέπει να πληρώσει 25.000 ευρώ! Έτσι, το Ελληνικό γίνεται και επίσημα το «Μονακό» της Ελλάδος, ακόμα και αν υπολείπεται των τιμών του Πριγκιπάτου. Για του λόγου το αληθές, σήμερα η μέση τιμή για ένα τετραγωνικό μέτρο κατοικίας στο Μονακό φτάνει τα 44.500 ευρώ, μακράν η υψηλότερη στην Ευρώπη. Βέβαια, με τόσο μεγάλη ζήτηση για τα «φιλέτα» στο Ελληνικό, δεν αποκλείεται οι τιμές να τσιμπήσουν και άλλο, φτάνοντας το Πριγκιπάτο.

Οι Μαλτέζοι επόπτες

Σε γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες και χαρτοπόλεμο έχουν μπλέξει το τελευταίο 12μηνο τη Διοίκηση της NBG Bank Malta, της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Μάλτα, κάποια στελέχη της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της χώρας (Malta Financial Services Authority - MFSA). Η ταλαιπωρία ξεκίνησε το Μάιο του 2020 όταν και η MFSA διενήργησε επιτόπια επίσκεψη στην NBG Bank Malta για να ελέγξει τις διαδικασίες της τράπεζας κατά της καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού κοινοποιήθηκε από την MFSA στην NBG Bank Malta στις 27 Αυγούστου 2020, μέσω επιστολής στην οποία επισημαίνονταν υποτιθέμενες αδυναμίες και αναφερόταν ότι οι εν λόγω εικαζόμενες ελλείψεις μπορούσαν να συνεπάγονται παραβίαση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος και να επιφέρουν διοικητικές κυρώσεις. Η Διοίκηση της NBG Bank Malta απάντησε άμεσα στην επιστολή και παρείχε αναλυτικές απαντήσεις και αποδεικτικά στοιχεία στην MFSA σχετικά με τις φερόμενες αδυναμίες που ανέφερε η εποπτική αρχή. Αν και έχουν περάσει σχεδόν δέκα μήνες από τότε η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Μάλτας δεν επανήλθε με περαιτέρω σχόλια επί του θέματος. Ωστόσο, «ακούστηκε» μόλις προ ημερών για άλλο ζήτημα. Επέβαλε πρόστιμο 3.500 ευρώ στην NBG Bank Malta, με τη δικαιολογία πως η τράπεζα δεν κοινοποίησε εμπρόθεσμα το Auditors’ Management Letter, ήτοι μια επιστολή του ορκωτού που αναφέρεται στην αρτιότητα ή μη των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας. Να σημειωθεί πως η NBG Bank Malta έχει λάβει από τον Απρίλιο το σχετικό έγγραφο από την PwC και πως μετά από ένσταση δεν θα πληρώσει το πρόστιμο. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να μην υπογραμμισθεί η «περίεργή» στάση των Μαλτέζων εποπτών.

Η αναβάθμιση Τσακαλώτου

Διακαής -και δικαιολογημένος- πόθος του Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ήταν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Μπορεί ο ίδιος να μη πήρε σε μεγάλο βαθμό τη χαρά της αναβάθμισης, τη βίωσε όμως προ ημερών ο εξάδελφός του, Ορέστης Τσακαλώτος. Βλέπετε η Fitch αναβάθμισε την Quant Master Servicer, εταιρεία του ομίλου Qualco του οποίου ηγείται ο Ορέστης Τσακαλώτος. Συγκεκριμένα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την Quant σε ABSS2 από ΑΒSS2- για τα Καταναλωτικά Δάνεια και CSS2 από CSS2- για τα Επιχειρηματικά Δάνεια αντίστοιχα. Παράλληλα, η η Quant επέτυχε τον στόχο της να αυξήσει τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιά της, διπλασιάζοντάς τα, από 5,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2019, σε 11,9 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2021 και σε 12,2 δισ. ευρώ σήμερα. Αύξηση που προέρχεται τόσο από αναθέσεις από υπάρχοντες συνεργαζόμενους επενδυτές, αλλά και από νέους πελάτες (τράπεζες).

Ισημερινός, Κύπρος , Ελλάδα

Μια ποινική υπόθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε στο στόχαστρο των ελβετικών εισαγγελικών αρχών την Gunvor Group, εταιρεία κολοσσό στον κλάδο των commodities. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Ελβετίας ανακοίνωσαν χθες ότι διερευνούν το κατά πόσον εγκλήματα, όπως η δωροδοκία και το ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με το εμπόριο πετρελαίου του Εκουαδόρ (Ισημερινού) διαπράχθηκαν επί ελβετικού εδάφους. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι Αρχές των ΗΠΑ φέρονται να τεκμηρίωσαν τη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων του Εκουαδόρ με 22 εκατ. δολάρια, αλλά και το ξέπλυμα χρήματος με εμπλοκή ενός φερόμενου πρώην υπαλλήλου της Gunvor Group. Η υπόθεση αυτή έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των κυπριακών Αρχών, καθώς η Gunvor Group έχει έδρα την Κύπρο. Αλλά η υπόθεση έχει τραβήξει και την προσοχή της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας, καθώς κάποιες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν συστήσει κοινοπραξίες με την Gunvor Group. Και αυτές οι συνεργασίες τους προσδίδουν μεγάλος κύρος, καθώς η Gunvor Group είναι σήμερα ο τέταρτος μεγαλύτερος έμπορος αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Glencore, Vitol και Trafigura.