Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων των ενεργειακών ΔΕΚΟ στις οποίες το ελληνικό δημόσιο κατέχει μετοχές.
Όλα δείχνουν πως η ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να κλείσει στο τέλος της χρονιάς, για τη ΛΑΡΚΟ δεν αποκλείεται να ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές τον Οκτώβριο, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας αναμένεται το 2022. Στο ίδιο έτος παραπέμπονται και οι όποιες εξελίξεις για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών
Η ενεργειακή ΔΕΚΟ που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να φτάσει πρώτη στο νήμα της ιδιωτικοποίησης είναι η ΔΕΠΑ Υποδομών με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να έχει προχωρήσει ήδη στην αποσφράγιση του πρώτου φακέλου των δεσμευτικών προσφορών που υπέβαλαν οι δύο διεκδικητές EP INVESTMENT ADVISORS (Τσεχία) και ITALGAS SpA (Ιταλία). Όπως αναφέρουν πηγές σε αυτήν τη φάση αξιολογούνται και ελέγχονται τα νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ ο δεύτερος φάκελος των υποψηφίων με τις οικονομικές προσφορές θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο. Τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακηρύξει και τον προτιμητέο επενδυτή για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία των πιστοποιήσεων της επιχείρησης, ως Διαχειριστή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Οι εγκρίσεις από την Κομισιόν και τη ΡΑΕ αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο και προς το τέλος του χρόνου ίσως κλείσει και η οικονομική συναλλαγή με τον νέο επενδυτή.
Η ΛΑΡΚΟ
Οι υποψήφιοι επενδυτές για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, στο πλαίσιο των δύο παράλληλων διαγωνισμών του ειδικού εκκαθαριστή και του ΤΑΙΠΕΔ, σκανάρουν αυτήν την περίοδο τα οικονομικά στοιχεία της βιομηχανίας παραγωγής νικελίου.
Εκπρόσωποι των έξι επενδυτικών σχημάτων μπαίνουν στο VDR ενώ αναμένεται και οι επισκέψεις στη βιομηχανία προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση των εγκαταστάσεων της. Πηγές αναφέρουν ότι και οι έξι διεκδικητές δείχνουν ενδιαφέρον μένοντας στη διαδικασία του due diligence.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές γύρω στον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι μνηστήρες είναι οι:
COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED
GEK TERNA S.A. – AD HOLDINGS AG
MYTILINEOS S.A.
SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED
THARISA PLC
TRAFIGURA GROUP Pte Ltd
Η Υπόγεια Αποθήκη της Νότιας Καβάλας
Πολύ δρόμο έχει μπροστά του το project της παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το VDR αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του επόμενου μήνα με τους εκπροσώπους των δύο φιναλιστ ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean Gas & Oil να μπορούν να αντλούν τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία για την αξιολόγηση της παραχώρησης.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες. Όπως ο κανονισμός τιμολόγησης για την αποθήκευση φυσικού αερίου καθώς και τεχνικές μελέτες για τις δυνατότητες του παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος που βρίσκεται ανοικτά της Καβάλας.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν τη συγκεκριμένη παραχώρηση να κλείνει το 2022.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Χειρόφρενο… έχει σηκωθεί για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαιτίας της γνωστής δικαστικής διένεξης που υπάρχει με την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων).
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν την έκβαση της υπόθεσης στην εκδίκαση της από το Εφετείο Αθηνών τον Σεπτέμβριο.
ΔΕΠΑ και ELFE βρίσκονται σε δικαστική διένεξη με τη δεύτερη να διεκδικεί αποζημίωση 302 εκ. ευρώ υποστηρίζοντας ότι την περίοδο 2010-2015 αγόραζε φυσικό αέριο τιμολογούμενο με βάση τη ρήτρα πετρελαίου και όχι όπως συνέβαινε σε άλλα ευρωπαϊκά hubs.
Πρωτόδικα το δικαστήριο (Οκτώβριος 2019) δικαίωσε την ELFE αλλά επιδικάζοντας μικρότερο ποσό της τάξης των 61 εκ. ευρώ. Και οι δύο εταιρίες προσέφυγαν κατά της απόφασης αυτής, με την ELFE πρώτη να πετυχαίνει εκδίκαση της έφεσης της για τον Σεπτέμβριο του 2021.
Τον περασμένο Ιανουάριο κατά την εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΠΑ, το δικαστήριο αποφάσισε τη συνεκδίκαση της υπόθεσης με εκείνη της ELFE, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2021. Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο του 2019 το Πρωτοδικείο συνεκδίκασε και αγωγή της ΔΕΠΑ κατά της ELFE για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 86,7 εκ. ευρώ επιδικάζοντας τότε υπέρ της δημόσιας επιχείρησης αερίου την καταβολή ποσού της τάξης των 59,5 με 60 εκ. ευρώ (μαζί με τους αναλογούντες τόκους).
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναμένει τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και μετά να επαναπροσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι πως στο ενδεχόμενο δικαίωσης της ELFE θα ανοίξει ο δρόμος για διεκδικήσεις αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης.
Οι εκτιμήσεις θέλουν η ιδιωτικοποίηση να μετατίθεται, στην καλύτερη των περιπτώσεων για το 2022.
(του Χρήστου Κολώνα, Οικονομικός Ταχυδρόμος)