Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Επτά εταιρείες ελέγχουν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση έχει αγγίξει ασφυκτικά όρια για την Ευρώπη και οι ΗΠΑ πιέζονται να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν την ζήτηση για φυσικό αέριο, ενώ αμφότεροι αναζητούν σε όλο τον κόσμο περισσότερη ενέργεια, έρευνα, επιβεβαιώνει πως το 65%, των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν βρίσκονται υπό τον έλεγχο εθνικών εταιρειών πετρελαίου, όπως αναδεινκύει η OilPrice.com.

Οι ετιαρίες αυτές είναι: Saudi Aramco,  QatarEnergy, Adnoc του Abu Dhabi, οι ρωσικές Rosneft και Gazprom, η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου και η PDVSA της Βενεζουέλας.
Αυτές οι επτά εταιρείες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood Mac, μπορούν να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο με τους τρέχοντες ρυθμούς τους για τα επόμενα 40 έως 60 χρόνια ή και περισσότερο, εάν εκμεταλλευτούν την πλεονάζουσα δυναμικότητά τους.

Το 41% των νέων ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου έγινε από τις εθνικές εταιρίες (NOCs)

Οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου έκαναν το 41% ​​όλων των νέων ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συμβατικούς πόρους από το 2011.
Επιπλέον, το μερίδιο των NOCs στις νέες ανακαλύψεις αυξάνεται από το 2018, καθώς η ώθηση της ενεργειακής μετάβασης προκαλεί την εξέλιξη των στρατηγικών εξερεύνησής τους, αναφέρει η έκθεση.
Συνολικά, οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το 2011, αναφέρει η έκθεση, το οποίο ήταν διπλάσιο από αυτό που ανακάλυψαν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Δεν είναι όλα ρόδινα για τις NOCs

Σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες, οι NOC ήταν σημαντικά χειρότερες στην εμπορευματοποίησηαυτών των νέων ανακαλύψεων, σημείωσαν οι αναλυτές της Wood Mac.
Τα δύο τρίτα των όσων αποθεμάτων έχουν ανακαλύψει οι Big Oil από το 2011 θεωρούνται βιώσιμα και με ισχυρά πλεονεκτήματα.
Από την άλλη πλευρά, τα δύο τρίτα των όσων έχουν ανακαλύψει οι NOC θεωρούνται ενδεχόμενα.
Αυτό θα μπορούσε, φυσικά, να αλλάξει με το σωστό κίνητρο.
Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, φαίνεται ότι οι NOCs, ειδικά στη Μέση Ανατολή, δεν έχουν πολλά κίνητρα, ειδικά καθώς οι τιμές αρχίζουν να πέφτουν υπό το βάρος των φόβων για ύφεση.
Τέσσερις από τις 7 εταιρίες που ελέγχουν τα 2/3α του ήδη ανακαλυφθέντος πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, υπόκεινται σε κυρώσεις από ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Οι αλλαγές... στρατοπέδου λόγω κρίσης

Τους τελευταίους έξι μήνες, και ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες, Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν μετατραπεί από ένθερμοι αντίπαλοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε προσεκτικούς υπερασπιστές, καθώς η ενεργειακή ασφάλεια ξεπέρασε τους φόβους για τις εκπομπές για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Όσο αληθές κι αν είναι αυτό, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, πιστεύουν ότι αυτή η εκ νέου εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια υπάρχει μόνο βραχυπρόθεσμα.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητα μόνο για λίγα χρόνια ακόμα, λέει ο συλλογισμός τους, μέχρι να φτιάξουμε αρκετά αιολικά πάρκα και ηλιακά πάρκα.
Ο άνθρακας επίσης.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το LNG των ΗΠΑ, υποδηλώνει κάτι άλλο.
Υποδηλώνει μια αναγνώριση ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεχίσουν να είναι απαραίτητα  όχι για χρόνια αλλά δεκαετίες.
Και υπάρχουν μόνο επτά εταιρείες που μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύουν αυτό το πετρέλαιο και αυτό το φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες χωρίς ρυθμιστικές, κυβερνητικές ή ακτιβιστικές πιέσεις επενδυτών όπως η Big Oil έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια - πίεση που επηρεάζει τους ρυθμούς παραγωγής της.
Το μέλλον, λοιπόν, ανήκει στις εθνικές εταιρείες πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr