Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα για τους κινδύνους στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας – Τα δυσμενή σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Υπό το φως των νέων χθεσινών δηλώσεων της Gazprom, σύμφωνα με τις οποίες «δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία μιας κρίσιμης εγκατάστασης που αποτελεί μέρος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή της τουρμπίνας από τον Καναδά», έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη για να επικαιροποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης μιας πιθανής όξυνσης των προβλημάτων ενεργειακής τροφοδοσίας.

Ο βασικός κίνδυνος που προκύπτει για τη χώρα μας, ακόμα και στο σενάριο κατά το οποίο θα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός λειτουργίας ο Nord Stream 1 (που προμηθεύει με Ρωσικό αέριο την κεντρική Ευρώπη μέσω Γερμανίας), αλλά θα λειτουργεί κανονικά ο Turk Stream (μέσω του οποίου προμηθεύεται η χώρα μας Ρωσικό αέριο), είναι ότι η αναταραχή που θα προκύψει στις ευρωπαϊκές αγορές θα μεταφερθεί στην εγχώρια, Και αυτό, όχι μόνον σε επίπεδο τιμών, αλλά και σε επίπεδο επάρκειας, καθώς θα αυξηθούν δραστικά οι εξαγωγές ρεύματος από τη χώρα μας προς τις χώρες με τις οποίες είναι συνδεδεμένη.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη θα παρουσιαστούν από τους αρμόδιους φορείς τα αποτελέσματα των stress tests, τόσο του παραγωγικού συστήματος, όσο και των αποθηκευτικών δυνατοτήτων και των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα σενάρια πάντως που έχουν τεθεί στο τραπέζι ήδη από την αρχή της κρίσης περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση η τροφοδοσία της χώρας θα αυξηθεί μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού (κυρίως μέσω του αγωγού ΤΑΡ) και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα όπου έχει ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν υψηλά αποθέματα.

Πέραν αυτών οι γραμμές άμυνας της χώρας που μπορούν να υποκαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, περιλαμβάνουν την μεγιστοποίηση συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τη χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

Εξάλλου βρίσκεται ήδη στη Ρεβυθούσα η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει επίσης την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ.

Πηγές αναφέρουν επίσης, ότι η επιτελείς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια “Πτολεμαϊδα V” από τον Σεπτέμβριο αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών  ΗΡΩΝ ΚΑΙ elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς. Επιπροσθέτως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος… προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο.

Σε σχέση με το LNG βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου είναι να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Η Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί πως με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Προέχει, όμως, λένε οι πληροφορίες να διασφαλίζει πρωτίστως την επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας.