Η Μεσόγειος σήμερα είναι πιο ζεστή και πιο ξηρή.
Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις αγροτικές περιοχές για τις πόλεις, με τους επιστήμονες να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους ό,τι η κλιματική αλλαγή θα κάνει τη Μεσόγειο, πιο επιρρεπή σε καταστροφικές πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Bloomberg, ακόμα και αν μειωθούν αιφνιδίως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τις επόμενες δεκαετίες. Επομένως, ο Alexander Held, ανώτερος ανώτερος εμπειρογνώμονας, δήλωσε στο European Forest Institute ότι:« Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντέξουμε τις φλόγες. Δύο πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό αλλά και τους κινδύνους που κρύβει αν δεν πράξουμε σωστά.
Επομένως, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές, αναφέρει το Blooomberg τονίζοντας πως δύο πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι δίνουν μαθήματα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό - και τους κινδύνους του να μην τις διαχειριστούμε σωστά.
Το περιστατικό της Ισπανίας
Στις 14/8, ένα αυτοκίνητο χάλασε στην άκρη ενός δρόμου στην ισπανική επαρχία Αβίλα. Ο κινητήρας του πήρε φωτιά αμέσως μετά. Οι φλόγες πυροδότησαν τη χειρότερη δυνατή στιγμή, την πιο καυτή ημέρα, σημειώνοντας ρεκόρ καύσωνα που έπιασε θερμόμετρα σε πολλά μέρη της Ισπανίας πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ισχυροί άνεμοι τροφοδότησαν τη φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα σε ξηρή βλάστηση. Κάηκαν 22.000 εκτάρια και περίπου 1.000 άνθρωποι εκκένωσαν τους οικισμούς τους. Η κυβέρνηση επίσης κινητοποίησε σχεδόν 200 στρατιώτες από μια μονάδα στρατού που ειδικεύεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μαζί με εκατοντάδες πυροσβέστες.
Δεν έριξαν νερό μόνο στις φλόγες. Δεν υπήρχαν τείχη προστασίας για να περιορίσουν τις φλόγες, οπότε χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα για να ανοίξουν μεγάλα χαρακώματα. Γύρω από αστικές περιοχές, ομάδες εμπειρογνωμόνων άναψαν τις λεγόμενες τεχνικές πυρκαγιές, χρησιμοποιώντας ελεγχόμενη καύση της γύρω βλάστησης για να σταματήσουν την πρόοδο της πυρκαγιάς.
Η φωτιά στην Αλγερία
Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν εξίσου καλά στην Αλγερία, όπου οι πυρκαγιές άρχισαν να μαίνονται στις 9 Αυγούστου. Δύο ημέρες αργότερα, οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για καύσωνα, προειδοποιώντας για θερμοκρασίες έως 47 ° C και ισχυρούς ανέμους. Τουλάχιστον 70 πυρκαγιές εντοπίστηκαν την επόμενη εβδομάδα, κυρίως στην περιοχή Kabylie.
Ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν εξέφρασε τη θλίψη του μέσω Twitter για τον θάνατο 25 ανδρών του στρατού την ώρα του καθήκοντος, καθώς προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές, συλλυπούμενος τις οικογένειες των θυμάτων. Κάθε χρόνο, η χώρα πλήττεται από δασικές πυρκαγιές. Το 2020, σχεδόν 440.000 στρέμματα δασικών και θαμνωδών εκτάσεων βλάστησης έγιναν στάχτη. Οι Αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη πολλών ανθρώπων ως υπόπτων για πρόκληση πυρκαγιών.
Το πόρισμα
Με βάση όλα αυτά τα δυσάρεστα πραγματικά γεγονότα που κόστισαν ζωές και περιουσίες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κλειδί είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο χωρίς επιστροφή. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφαρμόσουμε τεχνικές διαχείρισης γης και δάσους πολύ πριν ξεκινήσει μια πυρκαγιά. «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να ζούμε με πυρκαγιές και πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας σε αυτές. Χρειάζεται να εργαστούμε για τη δημιουργία ανθεκτικών τοπίων και κοινωνιών που ξέρουν πώς να αντιδρούν όταν υπάρχει πυρκαγιά» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
www.worldenergynews.gr