Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Πετρέλαιο: Πάνω από 5% οι εβδομαδιαίες απώλειες - Στα 66 δολ. κινείται το Brent, στα 63 το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή 20/8, ξεπερνώντας τα χαμηλά των τριών μηνών, αλλά κινούνται για εβδομαδιαία απώλεια άνω του 5%, καθώς τα νέα lockdown σε χώρες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κρούσματα του COVID-19 περιόρισε τις προοπτικές για ζήτηση καυσίμων.




Την ανησυχία των επενδυτών επιβάρυνε επίσης το πετρέλαιο με το δολάριο να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, υποδεικνύοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξετάζει τη μείωση των κινήτρων φέτος. 
"Η εξάπλωση της παραλλαγής Delta εν μέσω περιορισμού της οικονομικής ανάπτυξης και οι προοπτικές αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής δημιουργούν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στην αγορά των βασικών προϊόντων", ανέφεραν αναλυτές βασικών προϊόντων ANZ σε σημείωμά τους.
«Οι αυξανόμενοι περιορισμοί στην κινητικότητα δημιουργούν ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου».

Περί τις 11:05 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 0,17% στα 66,34 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση 2,6% την Πέμπτη στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 0,14% στα 63,60 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση 2,7% την Πέμπτη.

"Τα τελευταία lockdowns σε μεγάλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο πιθανόν να έχουν βλάψει τις οικονομικές δραστηριότητες και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες", δήλωσε η Margaret Yang, της DailyFX. "Η Ιαπωνία επέκτεινε τον αποκλεισμό έκτακτης ανάγκης και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, των οποίων οι βιομηχανίες χρειάζονται πετρέλαιο, το οποίο θα επηρεαστεί επίσης από την παραλλαγή Delta", πρόσθεσε ο Yang.
Η Κίνα επέβαλε νέους περιορισμούς με την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» για τον κορωνοϊό, επηρεάζοντας τη ναυτιλία και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. 
Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα της παραλλαγής Delta στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν προκαλέσει επίσης αυστηρούς περιορισμούς. 
Το τέλος της εποχής αιχμής ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν επίσης τη ζήτηση πετρελαίου. «Η αεροπορία παραμένει η πιο αδύναμη συνιστώσα της παγκόσμιας ζήτησης αυτή τη στιγμή και ο κίνδυνος περαιτέρω περιορισμών στα εσωτερικά και διεθνή ταξίδια λόγω της παραλλαγής Delta θα αποτελέσει βασική μεταβλητή για το πετρέλαιο κατά το υπόλοιπο του δεύτερου εξαμήνου, ιδίως με το τέλος της περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ, "δήλωσε ο Stephen Innes, της SPI Asset Management.

www.worldenergynews.gr