Τους οριστικούς τίτλους τέλους για την παρουσία της Repsol στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του μεριδίου 60% της χερσαίας παραχώρησης των Ιωαννίνων από την ισπανική εταιρεία στην Energean.
Η απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα δημοσιεύτηκε χθες σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική αποχώρησης της ισπανικής εταιρείας από την Ελλάδα αποκαλύφθηκε στις αρχές του έτους όταν η Repsol από κοινού με την εταιρεία Energean γνωστοποίησαν στο ελληνικό δημόσιο και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων την απόφασή τους να επιστρέψουν το μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας. Ακολούθησε τον Μάρτιο η παραχώρηση του μεριδίου της Repsol στην Energean για το μπλοκ των Ιωαννίνων ενώ στα τέλη Ιουλίου έγινε γνωστή η αποχώρηση της ισπανικής Repsol από το τελευταίο μπλοκ στο οποίο είχε παρουσία στη χώρα μας, στην περιοχή του Ιονίου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η πλήρης και οριστική αποχώρηση της Repsol σχετίζεται και με λόγους επιχειρηματικής στρατηγικής της ισπανικής εταιρείας και ουσιαστικά είχε ήδη προεξοφληθεί. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ισπανική Repsol, βάσει του νέου επιχειρησιακού της πλάνου έχει ανακοινώσει την απόφασή της να περιορίσει την παρουσία της σε μόλις 14 αγορές από 34 στις οποίες ήταν παρούσα. Παράλληλα, έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις ετήσιες επενδύσεις της στο upstream από 2,4 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως το 2025.
Εκτός όμως από τη Repsol, η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων μετρά επίσης και την αποχώρηση των ΕΛΠΕ από τα δύο χερσαία μπλοκ «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος», η οποία επισημοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου.
Πλέον στην ελληνική αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων παραμένουν 4 ενεργοί επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν το παρών σε 11 παραχωρήσεις. Οι παίκτες αυτοί είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Energean, καθώς και η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil.
Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι για τις έρευνες στην Κρήτη, που εκτός από οικονομική, εμφανίζουν και γεωστρατηγική σημασία, πρόσφατα ο αμερικανός πρέσβης G. Pyatt ανέφερε ότι η ExxonMobil, συνεταίρος των ΕΛΠΕ και της Total συνεχίζει να εξετάζει το ζήτημα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του αμερικανού πρέσβη, η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης αυτών των μεγάλων υπεράκτιων εξερευνήσεων θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κατόχων των αδειών.