Η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια στρατηγική για την επίτευξη του στόχου της παραγωγής 5 gigawatt (GW) παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030 για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στην τροφοδοσία περίπου τριών εκατομμυρίων κατοικιών, καθώς και της βιομηχανίας και μεταφορά.
Σύμφωνα με το Reuters η βιομηχανία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν όλο και περισσότερο υδρογόνο για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τομέων που είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα και να μειώσουν τη χρήση αερίου, αλλά οι απαιτούμενες επενδύσεις και οι τεχνικές προκλήσεις είναι μεγάλες.
Σχεδόν όλο το υδρογόνο που παράγεται στη Βρετανία μέχρι τώρα βασίζεται στην ενέργεια των ορυκτών καυσίμων. Η κυβέρνηση στοχεύει να αντικαταστήσει έως και το ένα πέμπτο του φυσικού αερίου με «πράσινο» υδρογόνο, που γίνεται μέσω της ηλεκτρόλυσης που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διαχωρίσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Θα χρησιμοποιήσει επίσης "μπλε" υδρογόνο, που παράγεται από φυσικό αέριο και ατμό. Σε αντίθεση με το πράσινο υδρογόνο, το μπλε υδρογόνο δεν είναι χωρίς εκπομπές, αλλά οι εκπομπές άνθρακα συλλαμβάνονται, αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται σε άλλες εφαρμογές.
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι περίπου 900 εκατομμύρια λίρες (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια) χρηματοδότησης θα διατεθούν για τη στήριξη έργων υδρογόνου στη Βρετανία, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσει περισσότερες από 9.000 θέσεις εργασίας έως το 2030.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής, ξεκίνησε μια διαβούλευση σχετικά με τους τύπους υποστήριξης για έργα υδρογόνου που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος, σύμφωνα με το σχέδιο συμβολαίων για τη διαφορά (CfD) που ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγγυώντας μια ελάχιστη τιμή για αυτούς που το παράγουν.
Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί επίσης με τη βιομηχανία για τη σκοπιμότητα ανάμιξης υδρογόνου 20% στην υπάρχουσα παροχή φυσικού αερίου. Θα διαβουλευθεί επίσης για τον σχεδιασμό ενός καθαρού μηδενικού ταμείου υδρογόνου 240 εκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη της εμπορικής ανάπτυξης εργοστασίων υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ευρωπαϊκή στρατηγική
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης μεγάλες ελπίδες ότι το υδρογόνο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πέρυσι, η Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, χάραξε μια στρατηγική για να δώσει προτεραιότητα στο πράσινο υδρογόνο για χρήση σε τομείς που είναι δύσκολο να απαλλαχθούν από τον άνθρακα, όπως ο χάλυβας.
Η βρετανική πολυεθνική εταιρεία χημικών INEOS, ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογόνου στην Ευρώπη, δήλωσε ότι θεωρεί ότι η οικονομία υδρογόνου είναι η καλύτερη πιθανότητα της χώρας να επιτύχει τους στόχους μείωσης του άνθρακα. "Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να δεσμεύεται για επενδύσεις στην ανάπτυξη της υποδομής υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων του INEOS, Tom Crotty, σε δήλωσή του την Τρίτη. «Αυτή τη στιγμή, υστερούμε μαζικά πίσω από την Ευρώπη και τα λόγια δεν είναι αρκετά».
Η Βρετανία παράγει περίπου 27 terawatt ώρες (Twh) υδρογόνου ετησίως, κυρίως από ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τον σύμβουλο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή στην Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής, για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για τους μηδενικούς μηδενικούς ρύπους έως το 2050 θα απαιτούνταν 270 TWh υδρογόνου, κυρίως μπλε. 1 GW ισοδυναμεί με 8,76 TWh ενέργειας. Ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι η συμπερίληψη του μπλε υδρογόνου στη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να κρατήσει τη χώρα «κλειδωμένη» στα ορυκτά καύσιμα. Δέχεται παρόμοια κριτική με την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η οποία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί σε εμπορική κλίμακα και απαιτείται για να περιορίσει τις εκπομπές από το μπλε υδρογόνο.
Έρευνα την περασμένη εβδομάδα από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Cornell και Stanford ανέφερε ότι το μπλε υδρογόνο θα μπορούσε να είναι 20% χειρότερο για το περιβάλλον από τη χρήση αερίου στα σπίτια και τη βιομηχανία λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου που μπορούν να διαφύγουν κατά την παραγωγή.
www.worldenergynews.gr