Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Πετρέλαιο: Σε αναζήτηση νέας ισορροπίας υπό την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

Με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην Ασία και την επιμονή του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα βρίσκονται οι μεγάλοι παίκτες εμπορευμάτων. 





Δεδομένης της σημαντικής θέσης που έχουν οι αγορές της Ασίας ως εισαγωγείς πετρελαίου, οποιαδήποτε αδυναμία τους να συνεχίσουν την ανάκαμψη στην κατανάλωση θα επιφέρει προφανώς σημαντικές αναταράξεις στην τιμή του πετρελαίου.

Και αυτό, διότι η επιζητούμενη ισορροπία σε νέα επίπεδα προσφοράς - ζήτησης, όπως αποτυπώθηκε εξάλλου και στο σίριαλ των χωρών του OPEC+, θα χαθεί και πάλι, δημιουργώντας νέα, πολλαπλά προβλήματα.

Το τελευταίο αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς την ούτως ή άλλως ενδογενή μεταβλητότητα στην τιμή του πετρελαίου και ττο πλήθος παραγόντων που επιδρούν σε αυτήν, συνήθως αστάθμητους.

Εξάλλου, η συμπεριφορά του φυσικού αερίου (σε νέα υψηλά 31 μηνών) επιβάρυνε την κατάσταση, και γνωρίζοντας εξαρχής την πικρή εμπειρία στα ΣΜΕ του αργού WTI (CL, QM κ.λπ.) στα τέλη Απριλίου 2020, ενδέχεται να υπάρξουν έντονες πιέσεις απόρροια της αποστροφής των επενδυτών, που προφανώς θα στραφούν σε αντιστάθμιση στο Brent, η οποία πάντα φαίνεται πιο συνετή λύση, είτε αφορά σε απευθείας τοποθετήσεις με ΣΜΕ είτε σε τοποθετήσεις σε ETFs.

Στο ταμπλό, η αδυναμία του ΣΜΕ (λήξης Σεπτεμβρίου) να προσπελάσει την περιοχή των 75 δολαρίων λειτούργησε ανασταλτικά στην ψυχολογία, και προς ώρας δοκιμάζονται (τρισ.) τα 66 δολάρια. Η επόμενη στήριξη βρίσκεται στα 62, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται εμφάνιση έντονων διακυμάνσεων τις επόμενες ημέρες, με την τεκμαρτή μεταβλητότητα (vega) στην αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης να βρίσκεται σημαντικά αυξημένη.

Τέλος, παρατηρώντας ότι οι αγορές των μετοχών, και δη αυτές των ΗΠΑ, κινούνται στον ρυθμό των πληθωριστικών πιέσεων, εφόσον η κατάσταση αυτή στο πετρέλαιο συνεχιστεί και προεξοφληθεί έναν νέο επίπεδο ισορροπίας αρκετά χαμηλότερα, θα αμβλυνθεί ο κίνδυνος να επιστρατεύσει η Fed μηχανισμούς καταπολέμησής του, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνεδρίαση FOMC.

Έτσι, οι αγορές θα συνεχίσουν απτόητες σε νέα υψηλά, με δεδομένη την επίδραση της τιμής των εμπορευμάτων στον γενικό ΔΤΚ.

του Συμεών Μαυρουδή, liberal.gr)