«Υπάρχει σχέδιο αποβιομηχάνισης της χώρας, μπαίνει ταφόπλακα στην εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων και σφραγίζεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας»
Τον κίνδυνο της αποβιομηχανοποίησης και διαιώνισης της ενεργειακής εξάρτησης επισήμανε, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης.
Όπως είπε υπάρχουν πληροφορίες ότι εξετάζεται από το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, η πιθανή επιστροφή των οικοπέδων προς εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο ελληνικό δημόσιο. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στον απόηχο της δήλωσης του Νίκου Δένδια στο ARAB NEWS, πως η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο κ Στεργιούλης ανέφερε ότι το διορισμένο από το Δημόσιο ΔΣ των ΕΛΠΕ θα συζητήσει την πιθανή επιστροφή των οικοπέδων προς το ελληνικό δημόσιο.
«Βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη» είπε ο κ. Στεργιούλης. Εξήγησε ότι στην συζήτηση για το θέμα της απανθρακοποίησης - όπου μέχρι το 2050 θα αντικατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα από τις ΑΠΕ – δεν δίνουμε λύση μακράς πνοής για παραγωγή ενέργειας αλλα και για τις ανάγκες των 5 εκατομμυριών κινητήρων εσωτερικής καύσης που λειτουργολύν στην χώρα. Το κόστος αλλαγής αυτών των κινητήρων είναι 60 δισεκ. Ευρώ, το 1/3 του ΑΕΠ.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν θα παράγουμε ή θα εισάγουμε τα ορυκτά καύσιμα. Διευκρίνισε ότι η απανθρακοποίηση μέχρι το 2050 απαιτεί καύσιμα «γέφυρες» όπως το φυσικό αέριο και το αέριο εμπλουτισμένο με υδρογόνο
Από το avgi.gr